YCP - Youngsters contester programme  
   
2017. godina  

MLADI OPERATORI HRVATSKOG DX KLUBA SUDJELOVALI U PROJEKTU IARU REGION 1  

International Amateur Radio Union Region 1 u cilju uključivanja mladeži u aktivnosti nacionalnih udruga – članica Unije potiče sudjelovanje ekipa mladih radioamatera u natjecanjima koja se održavaju na kratkovalnim frekvencijama. Program se odvija pod nazivom „Youth Contesting Programme“

Ekipe su u pravilu sastavljene od članova koji dolaze iz više država. Kao i prošle godine Hrvatski DX klub je ponudio sudjelovanje u CQ-M International DX Contestu, takmičenju s dugom tradicijom i u kojem je 2016. godine tako sastavljena mlada ekipa osvojila četvrto mjesto na svijetu i prvo mjesto u kategoriji postaja koje nisu iz Ruske Federacije.

 IARU Region 1 je prihvatio ponudu Hrvatskog DX kluba i u ovogodišnjem CQ-M International DX contestu  Hrvatski DX klub - 9A1A je bio domaćin ekipe u kojoj su s naše strane sudjelovali mladi radioamateri  u dobi od 17 do 20 godina – sve nekadašnji i sadašnji učenici Tehničke škole Ruđera Boškovića i članovi našeg kluba, te tri mlada radioamatera iz Austrije, Njemačke i Mađarske -   starosne dobi kao naši članovi.

 Ekipa je bila u sastavu :

 • Mihaela Šišul ,9A7MIM ,

 • Marina Kuran, 9A5CKM,

 • Domagoj Žanić,9A7CDZ,

 • Aron-Petar Šprihal, 9A7ROR

 • Florian Zwingl - Flo, OE3FTA

 • Philipp Springer, DK6SP

 • Tamas Varo - Tomi, HA8RT

  OE3FTA i HA8RT su već sudjelovali u natjecanjima s našim mladim operatorima dok je DK6SP, inače član ekipe DL1A, bio po prvi puta na Kozjači. Također skoro se svi znaju sa susreta mladih radioamatera koje IARU Region 1 organizira pod nazivom „Youth On The Air – YOTA“

  Glavni operatorI za CW veze bili su DK6SP i HA8RT a na SSB-u za pile-up su bili zaduženi  naši iskusniji mladi operatori Mihaela, 9A7MIM i Domagoj, 9A7CDZ te Florian – Flo, OE3FTA

  Ostali su radili kada je rate bio manji i lovili su množitelje.

  Mentori ekipi su bili stariji članovi kluba Zdravko Balen, 9A9A; Ivica Sorić, 9A7R i Nikola Perčin,9A5W čija je glavna uloga bila praćenje propagacija te opskrba mladeži hranom i osvježavajućim pićima.

  Radili su s lokacije Hrvatskog DX kluba kluba na Kozjači u kategoriji „Više operatora“ .

  Po prvi puta upotrijebili smo DXLog jer ima SW interlock, što se pokazalo izvrsnim jer propozicije natjecanja nemaju 10 minutno pravilo kao većina natjecanja u kategoriji „više operatora – jedan odašiljač“.

  Prijavljeni je rezultat izvrstan. S preko 2M prijavljenih poena očekuje se plasman među prve tri postaje u ovoj kategoriji te ponovo prvo mjesto u kategoriji postaja van Ruske Federacije.

  Bit će „kresanja“ poena zbog stotinjak stanica koje su nam davale redni broj 1 ili 2 na 40 i 20M SSB, ali ako je ostalo primljeno dobro, za sigurno se ponavlja lanjski uspjeh.

   Naši mladi gosti bili su oduševljeni lokacijom i našom gostoljubivošću i izrazili su želju da se ekipi 9A1A pridruže i u ostalim natjecanjima a ne sam u onim koja su dio IARU R1 YCP projekta.

 
   
   Info: Nikola Perčin ,9A5W
   
2016. godina  
...

IARU Regija 1 je na dvije svoje zadnje konferencije koje su održane u Južno-Afričkoj Republici 2011 godine i u Bugarskoj 2014. godine imao kao jednu od najvažnijih tema rad s mladima.Odlukama zadnje Konferencije u Bugarskoj kao posebno radno tijelo osnovana je Radna grupa za mladež na čijem je čelu Lisa,PA2LS . Kao njena članica je i Željka Hrupka, 9A3GZK.

 Izvršni komitet IARU R1 je prihvatio prijedlog Lise da kao jedan od dobrih načina aktiviranja mladih može biti njihovo sudjelovanje u međunarodnim natjecanjima uporabom poznatih kontest lokacija (engl „Big Gun“) na način da se formira ekipa iz redova članica IARU R1 a da domaćin određuje uvjete njihova sudjelovanja. 

Od strane IARU R1 upućena ja molba na adrese 4O3A, 9A1A, ES9C i SK3W s upitom da li bi  htjeli biti domaćini takva događaja. Odabir je bio najvećim dijelom iz razloga kapaciteta lokacija i činjenice da imamo iskustva u radu s mladima u natjecanjima na kratkom valu. Svi su prihvatili tu incijativu. Mi smo iz Hrvatskog DX kluba - 9A1A poslali konkretan prijedlog kako mislimo organizirati natjecanje koje traje 24 sata a kako koje traje 48 sati i to je prihvaćeno kao model organizacije natjecanja. Prijedlog je sadržavao organizaciju međunarodne ekipe gdje je oko 50% operatora iz drugih članica IARU R1 a oko 50% iz našeg kluba -  sekcije u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića, 9A1RBZ. 

Od strane Voditeljice radne grupe IARU R1 za mladež, Lise - PA2LS  Emil,9A9A  i Nikša,9A5W su bili pozvani da za vrijeme HAM Radija u Friedrischafenu održe prezentaciju rada Hrvatskog DX kluba s mladeži. Prezentacija je održana i izazvala je  snažne pozitivne utiske među nazočnim mladim radio amaterima i funkcionarima Izvršnog komiteta Regije 1. Na samoj prezentaciji smo predložili da prvi YCP događaj bude sudjelovanje u SAC SSB Contestu koji se održava tijekom drugog vikenda listopada. SAC smo predložili jer traje 24 sata i s prikladnim početkom i krajem natjecanja u odnosu na dolazak i odlazak „vanjskih“ članova ekipe iz Zagreba. 

Sukladno odlukama IARU prijava mogućih natjecatelja organizirana je pod vodstvom IARU Radne grupe za mladež, odnosno LIse PA2LS. Ovo je bilo drugo natjecanje u YCP programu, prvo je organizirao 4O3A u rujnu ove godine za vrijeme CQ WW RTTY Contesta. 

Prijavili su se Florian (Flo)-OE3FTA, Tomi- HA8RT i član Tomijeva radio kluba Gabor koji ima položenu Početničku kategoriju u Mađarskoj a nema još svoju pozivnu oznaku.Flo je već bio član 9A1RBZ ekipe u UBA SSB Contestu 2015. godine a mladi radio amateri  iz Mađarske su se po prvi puta pridružili ekipi 9A1RBZ. Natjecateljski tim su tako sačinjavali Flo (OE3FTA), Tomi (HA8RT), Mihaela (9A7MIM), Petar (9A5CPP), Domagoj (9A7CDZ), Eugen (9A5AEV) i Gabor. U nedjelju ujutro im se pridružio Mateo, 9A5CMM. 

Vrijeme dolaska članova ekipe na 9A1A lokaciju je bio podređen mogućnostima dolaska pojedinih njenih članova tako da su Tomi i Gabor došli u petak navečer u Veliku Goricu , odakle su preveženi na Kozjaču. Hrvatski dio ekipe je došao u subotu ujutro a Flo je došao iz Beča na Pleso u subotu oko 12 sati gdje ga je pričekao Nikša, 9A5W i dovezao na Kozjaču. 

Članovi 9A1A su postavili kompletan set-up opreme ranije, prilagođen radu u kategoriji Multi Single. Domaćini i mentori ekipi tijekom natjecanja bili su Braco,9A7R i Nikša, 9A5W. 

Tijekom jutarnjih sati u subotu mladi operatori iz Austrije i Mađarske imali su prezentaciju građenja 9A1A natjecateljske lokacije, te prezentaciju mogućnosti postavljenih antenskih sustava i svakog radnog mjesta u radnoj prostoriji. Rad tijekom natjecanja je organiziran tako da su se članovi ekipe  samostalno dogovarali tko će raditi na running a tko na stanicama za množitelje i tko će u kojem vremenskom periodu raditi a tko se odmarati. 9A7R i 9A5W su samo savjetovali u vezi  uporabe bandova obzirom na otvaranja prema Skandinaviji i uporabe antenskih sustava.

 U natjecanju se radilo pod pozivnom oznakom 9A1RBZ i napravljeno je 509 veza. Nažalost propagacije su na 21 i 28 MHz bile ekstremno loše a gusta kiša koja je padala cijelo vrijeme na 3,5 MHz je prouzročila snažan QRN. Međutim svi smo zadovoljni postignutim. Ekipa u ovom sastavu je bila na okupu po prvi puta, nije bio cilj osvajanje prva tri mjesta a moguć je plasman u vrhu kategorije u kojoj se sudjelovalo. Konačno naši gosti iz inozemstva imali su po prvi puta raditi s natjecateljske lokacije koja ima složenu instalaciju opreme i antenskih sustava. A to je i bio cilj.

Ono što je isto tako važno bilo je i druženje mladi operatora u noćnim satima kada su bila aktivna samo dva banda. Mada se većina vidjela po prvi puta, mladi operatori su odmah našli zajedničke teme za razgovor i za zbijanje šala, svojstvenih mladeži. Također uživali su u hrani koju im je pripremao Braco,9A7R.

Po završetku natjecanja slijedila je razmjena utisaka, koji su kao rezultat  generirali pitanje : „Kada će biti novo natjecanje? “ Izražena je želja da to opet bude natjecanje sa SSB modom rada i da je po mogućnosti WW tipa. Kratkim uvidom na kalendar natjecanja kao prvi izbor je bio OK-OM DX Contest koji se održava u travnju. Prednost mu je što ima i Multi-Two kategoriju. To će Hrvatski DX klub predložiti Lisi,PA2LS s time da prijave za sudjelovanje idu kao i za ovo natjecanje. 

Završetak programa je bio na zajedničkom ručku u Velikoj Gorici s dobrim i obilnim roštiljem. Druženje za zajedničkim stolom je opet poslužilo za nastavak međusobnog upoznavanja, razgovora što će tko raditi u bližoj budućnosti na području radio amaterizma te dogovaranja međusobne komunikacije u  periodu između natjecanja posredstvom modernih internetskih sredstava komunikacija.

 

 

Info: Nikola Perčin ,9A5W